Τριγυρίστρες και τριγυρίσματα

Καλός καιρός, ήλιος, ούτε δείγμα βροχής… Οι τριγυρίστρες δε θέλουν και περισσότερα για να πάρουν θάρρος και να ξαμολυθούν στους δρόμους! Βέβαια, οι πραγματικοί τριγυρίστρες δεν πτοούνται, ό,τι καιρό και να κάνει. Όπως Εμείς, που σε μια βόλτα στο Μοναστηράκι την περασμένη βδομάδα, ψαρέψαμε ένα βιβλίο για την Χαμένη Ατλαντίδα και μερικά σταυρόλεξα. Όπως ο Ρόβερ ο σκύλος, που τίμησε το όνομά του και με το παραπάνω – Rover στα αγγλικά σημαίνει περιπλανώμενος.

Ποιος είναι λοιπόν αυτός ο τριγυρίστρας σκύλος; Αφήστε με να σας τον περιγράψω πρώτα. Είναι άσπρος, με μια μαύρη βούλα γύρω από το αριστερό του μάτι κι άλλη μία στην πλάτη του. Τη ράτσα του δεν την ξέρω και δεν είμαι και τόσο σχετική με τις ράτσες, οπότε αν ενδιαφέρεστε γι’ αυτό, μπορείτε καλύτερα να απευθυνθείτε στο κατάλληλο μέρος. Πάντως, ήταν πολύ μικρός, πολύ μικρότερος από οποιονδήποτε σκύλο έχετε ποτέ σας συναντήσει. Πιο μικρός κι από τα τσιουάουα ακόμα. Αυτό μάλλον οφείλεται στο ότι δεν είναι αμιγώς σκύλος, αλλά και κάτι άλλο. Τι είναι αυτό το άλλο;

Χμμμ, φοβάμαι πως δεν μπορώ να σας το αποκαλύψω. Αυτό θα πρέπει να σας το εκμυστηρευτεί ο ίδιος ο Τόλκιν. Ναι, ο ίδιος ο Χομπιτο-Αρχοντο-Τόλκιν. Γιατί ο Μέγας Παραμυθάς αυτός, έγραψε και άλλα παραμύθια, σε τόπους πέρα από τη Μέση Γη, που όμως συνδέονται σε ορισμένα επίπεδα με το έργο ζωής του. Αν λοιπόν περάσετε ποτέ από τη συνοικία του Αιόλου, μην ξεχάσετε να επισκεφθείτε το βιβλίο με το μπλε εξώφυλλο και τα κίτρινα γράμματα που γράφουνε “Ροβεράντομ”. Θα το καταλάβετε από μακριά, γιατί θα αναγνωρίσετε τον Ρόβερ, ή αλλιώς Ροβεράντομ, με βάση την περιγραφή που σας έκανα παραπάνω.

Άλλοτε θα τον βρίσκετε να παίζει με το κίτρινο τόπι του, άλλοτε θα τον βλέπετε με φτερά κι άλλοτε με μεμβράνες ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών του. Πάντοτε όμως θα ανακαλύπτετε πως αυτός ο μικροσκοπικός σκυλάκος έχει μια ιδιαίτερη έφεση στο να μπλέκεται σε περιπέτειες. Ξεμπλέκει ποτέ άραγε;

Αυτό θα το μάθετε στο ίδιο το βιβλίο, που έχει και μια ενδιαφέρουσα ανάλυση για την ιστορία που βρίσκεται πίσω από την ιστορία. Για τα γεγονότα που γέννησαν το παραμύθι, γι’ αυτά που το κράτησαν μακριά από τη δημοσίευση, γι’ αυτά που το ίδιο το παραμύθι γέννησε, για τα γεγονότα της εποχής που αποκαλύπτει και συγκαλύπτει, για τις αναφορές που βλέπει κανείς ανάμεσα στις γραμμές ενός παραμυθιού που προορίζεται για μικρά παιδιά και όχι μόνο.

Αν πάλι έχετε ευχέρεια με τα αγγλικά, μπορείτε να δοκιμάσετε να έρθετε σε επαφή με τον Ροβεράντομ μέσω των παρακάτω YouTube βίντεο – audio books, όπου γίνεται ανάγνωση όλου του έργου στην αυθεντική του γλώσσα.

Roverandom Chapter 1
Roverandom Chapter 2
Roverandom Chapter 3
Roverandom Chapter 4
Roverandom Chapter 5

Leave a comment